Blog
Najzdravšia kaša na raňajky. Kde začať deň?

.
Kaše boli súčasťou nášho jedálnička od útleho detstva – v škôlke sa podávala krupicová kaša s hrudkami, ktorú všetci nenávideli, a doma bolo príjemné jesť pohánkovú, ryžovú alebo ovsenú kašu.
Chlapcov rodičia nazývali bojovníkmi a dievčatám prorokovali krásu a zdravie s každou ďalšou lyžičkou ovsenej kaše na raňajky. „Ak budeš jesť ovsenú kašu, vyrastieš veľká a silná.“ Túto vetu zdedili všetci novopečení rodičia. S kašou sa v ruskej kultúre spája toľko tradícií, rozprávok a príbehov, že na ich spočítanie nestačia prsty oboch rúk.
Kto povedal, že kaša sa má jesť na raňajky, prečo sú si ľudia takí istí jej prospešnosťou a ako si vybrať tú, ktorá je chutná, výživná a výdatná?
Prečo je dobré jesť na raňajky kašu?
Zjednodušene povedané, kaša je obilnina uvarená s vodou alebo mliekom. Obilniny v Rusku boli vždy ľahko dostupné, takže nie je nič prekvapujúce na tom, že jedlá z nich sa nachádzali na stole takmer v každej rodine.
Raňajky sú prvým jedlom dňa. Je človek povinný raňajkovať? – Nie. ale ak sa ráno bez jedla nezaobídete, prečo by ste svojmu telu neposkytli prísun energie a zdraviu prospešných látok na niekoľko nasledujúcich hodín? Obľuba kaše ako raňajok je podmienená tým, že obilniny, z ktorých sa vo väčšine prípadov vyrába, sú pomalé sacharidy. To znamená, že spolu s energiou získate aj dlhotrvajúci pocit sýtosti, vďaka ktorému nebudete musieť niekoľkokrát denne chodiť do chladničky hľadať desiatu.
Za zmienku stojí aj to, že takmer všetky obilniny obsahujú tak či onak veľa prospešných látok, vlákniny, makroživín atď. Ak chcete zvýšiť „benefity“ kaše ako hotového výrobku, môžete ju uvariť s mliekom (tým sa zvýši celkový obsah bielkovín) a pridať orechy, med, bobuľovité ovocie alebo ovocie.
Ktorá kaša je najzdravšia?
V moderných supermarketoch sú celé regály so všetkými druhmi obilnín. Môžete tu objaviť nový úžasný svet obilnín a výrobkov z nich – pšeničnú, pohánkovú, ryžovú, perlovú, jačmennú, jačmennú, prosnú, kukuričnú krupicu, bulgur, quinou atď. Na čo by ste mali pri výbere konkrétnej kaše dbať – na chuť, farbu, výživové vlastnosti, kalorickú hodnotu, spôsob spracovania obilnín alebo obsah zdraviu prospešných látok? Poďme spolu diskutovať o tom, ktorej kaši z obilnín, múčke alebo vločkám by ste mali dať prednosť.
1. Ovsená kaša
Top-1 medzi obilninami na celom svete je ovsená kaša. Je obľúbená aj mimo našej rozľahlej krajiny a má relatívne nízky obsah kalórií, ale vysoký obsah bielkovín, vlákniny, vitamínov skupiny B a minerálnych látok.
2. Pohánková kaša
Pohánková kaša, ktorá sa často považuje za prílohu, je vhodná aj na raňajky. Je bohatá na vlákninu, vitamíny skupiny A, B, E, ako aj železo, vápnik a jód. Konzumácia pohánky môže znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení a hladinu cukru. Ľanová kaša „Alteya“ s pohánkovými vločkami pomáha vylučovať toxíny z tela a reguluje činnosť tráviaceho traktu.
3. Quinoa kaša
Quinoa je obilné zrno, ktoré v Rusku nie je až také populárne, ale v zahraničí si už získalo meno medzi vyznávačmi zdravej výživy. Má oveľa viac vitamínov (A, B, C, E), bielkovín a minerálov ako ovsená kaša. Okrem toho quinoa obsahuje lyzín, aminokyselinu, ktorá podporuje trávenie vápnika, čo následne zlepšuje celkový stav kostí, vlasov a nechtov.
4. Ryžová kaša
Ryžová kaša sa niektorým ľuďom nemusí zdať taká zdravá ako ostatné, ale aj tak má vysoký obsah bielkovín, draslíka a sodíka. Ryžové vločky s cédrovou múkou z rady instantných kaší „Alteya“ оje obohatená o jód, železo a veľký komplex vitamínov, vďaka čomu sú jedlá výživnejšie.
5. Kaša z perlového jačmeňa
Perlový jačmeň, ktorý si bežný človek spája s nie najvyberanejšími pokrmami, dostal takýto názov pre zázrak kvôli podobnosti zŕn s perlami. Perlový jačmeň je ideálny pre športovcov a milovníkov fyzickej aktivity. Má nízky obsah kalórií, ale je výživný. Zrná obsahujú lyzín, fosfor, zinok, bielkoviny a vlákninu.
6. Prosná kaša
Prosená kaša, ľudovo tiež proso, sa vyrába z pšenice Panicum. Je zdrojom fosforu, železa a antioxidantov. Konzumácia prosa pomáha znižovať hladinu cukru v krvi a má priaznivý vplyv aj na tráviaci trakt. V kombinácii s konopnou múkou, ktorá obsahuje mastné kyseliny a hrubú vlákninu, kaša Alteya z prosa a vločiek Herkules očisťuje organizmus od škodlivých látok a prispieva k zníženiu hmotnosti.